hétfő, 25 szeptember 2017 21:44

Új magyar hidegvérű ló génmegőrzési program

Egyedülálló, több részterületből álló génmegőrző program indult a Kaposvári Egyetem bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontjában. A program a Magyar Hidegvérű Lótenyésztők Egyesületének szakmai irányításával, és az egyetem Embrió-átültető Központjának közreműködésével valósul meg.

Ennek keretein belül, az egyik részterületen rövidesen megkezdi működését egy magyar hidegvérű ló mesterséges termékenyítő és fedeztető állomás, ahol az alábbi csődöröktől érhető majd el sperma : 4167 Bicsérd-181 Rudi, 3704 Csányoszró-4 Gitár, 5787 Karancslapújtő-96 Kondor, 3491 Bocfölde-61 Fácán, 5694 Tiszaföldvár-260 Vince.

A program másik részeként a ménes értékes, de tenyésztésre (már) nem alkalmas kancáitól az egyetem Embrió-átültető Központjának munkatársai embrió(ka)t nyernek és ültetnek majd be recipiens kancákba. Az első sikeres (ló)embrió mosás és átültetés a közelmúltban már lezajlott.

Az embriótranszfer eljárás hamarosan a magántenyésztők részére is elérhető lesz. Az állomáson mód van a kancák panziós elhelyezésére is és a közeljövőben megkezdik a fagyasztott sperma értékesítését is.

További információ a ménesről itt olvasható.

© 2017 Szent István Egyetem Kaposvári Campus, Embrió-átültető Központ. Minden jog fenntartva.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat